CZULENT Z KURCZAKIEM


Dziś w Zespole Niepublicznych Placówek Oświatowych w pracowni kulinarnej Szkoły Przysposabiającej do Pracy, miało miejsce wydarzenie, które z wielką ciekawością obserwowali uczniowie, ale także i nauczyciele.
Wszystkich przyciągał tam niezwykły zapach roznoszący się po całym budynku szkoły. Otóż właśnie dziś w ramach ogólnopolskiego projektu „Chawerim Towim”, w ramach którego przedstawiana jest naszym uczniom kultura i tradycje żydowskie, szkolni koordynatorzy projektu p. Adrianna Zawadzka oraz p. Sebastian Adamus korzystając z ogromną pomocą i wsparciem niezastąpionej w sytuacjach kulinarnych p. Lidią Golczyk – nauczycielką ZNPO, przygotowywali jedną z tradycyjnych potraw żydowskich, jaką jest czulent z kurczakiem. Na gotowe danie długo trzeba było czekać, co jeszcze bardziej pokręciło apetyty uczniów i nauczycieli. Jednak warto było. A oto przepis:

CZULENT Z KURCZAKIEM
Składniki:
- 1 kurczak podzielony na cztery części,
- 1 cebula pokrojona w kostkę,
- 2 marchewki pokrojone w talarki,
- 2 łodygi selera pokrojone w kawałki o długości 5cm,
- 1 ząbek czosnku pokrojony w kostkę,
- 10 dkg cieciorki z puszki,
- 10 dkg białej fasoli z puszki,
- 10 dkg czerwonej fasoli z puszki,
- 25 dkg ziemniaków pokrojonych w plasterki.

Sposób wykonania:
Na oleju usmaż cebulę na brązowo. Dodaj kurczaka i dalej podsmaż. Wrzuć do garnka czosnek, fasolę, cieciorkę, marchewkę, seler naciowy, ziemniaki, i zalej wszystkie składniki wodą. Gotuj około 50 minut pod przykryciem. Wyjmij mięso, oddziel od kości, drobno pokrój i wrzuć do garnka. Potrawę należy dusić dwie godziny w piekarniku w temperaturze 140 stopni z funkcją termoobiegu. Po wyjęciu z piekarnika dopraw do smaku solą i pieprzem.
SMACZNEGO!!!






















0 komentarze:

Prześlij komentarz